Dostupni linkovi

Grčka osudila upotrebu sile Makedonije protiv migranata


Grčka je kritikovala makedonske vlasti zbog korišćenja gumenih metaka i suzavca na granici sa Grčkom kako bi naterala migrante da se povuku dalje od pogranične ograde, ocenivši da je upotreba sile protiv migranata "opasna i za žaljenje".

"Neselektivna upotreba hemikalija, gumenih metaka i šok bombi protiv ranjive populacije a naročito bez razloga za takvu silu, predstavlja opasan čin koji je za žaljenje", rekao je Jorgos Kiricis, portparol koordinatora grčke vlade za migracije, prenosi Rojters.

Usled upotrebe suzavca povređeno je na desetine ljudi koji su zadobili disajne probleme, a tri osobe su hospitalizovane, rekao je za AFP zvaničnik Lekara bez granica Ahiles Cemos.

Izvor iz makedonske policije naveo je da su tri oficira takođe povređeni kada su migranti bacili kamenice na njih.

Migranti su ranije tokom dana pokušali da probiju ogradu, kad su makedonski policajci na njih ispalili suzavac i šok-bombe, na šta su migranti odgovorili bacajući kamenice na policiju, prenele su svetske agencije.

Cemos je rekao da je još nekoliko migranata povređeno plastičnim mecima, ali makedonska policija negira da je koristila takvu municiju.

"Koristimo sva dozvoljena hemijska sredstava", rekla je portparolka makedonske policije Liza Bendevska za AFP.

Ona je dodala da makedonska policija "ne koristi nijednu vrstu metaka koja je u Makedoniji zabranjena zakonom".

"Ne koristimo palice pošto smo na drugoj strani ograde", rekla je ona.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG