Dostupni linkovi

Beograd: Ceremonija sećanja na žrtve u NDH


Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u Hrvatskoj danas živi 80 odsto manje Srba nego što je ih je živelo kada je, na današnji dan pre 75 godina, osnovana Nezavisna država Hrvatska (NDH) i dodao da iako Srbija želi mir i dobre odnose sa susedima, nema pravo da zaboravi tu činjenicu.

"Nezavisna Država Hrvatska, formirana 10. aprila, je najveća grobnica Srba i masovna grobnica za Jevreje i Rome", rekao je Vučić u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, gde je održana centralna ceremonija obeležavanja i sećanja na žrtve u NDH,

Vučić je istakao da je neophodno govoriti o politici NDH. „To moramo da sačuvamo od zaborava i ne smemo da pristanemo na bilo kakvu reviziju i da se igramo brojkama“, rekao je Vučić.

Pristunima se prethodno obratio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, a Ceremoniji u Kinoteci, prisutvovali su predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, članovi Vlade, predstavnici Republike Srpske, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predstavnici verskih zajednica, predstavnici Srpskog narodnog veća, kao i preživeli logoraši.

XS
SM
MD
LG