Dostupni linkovi

Dačić: Srbija će morati da usaglašava spoljnu politiku sa EU


Ivica Dačić

Predsednik Socijalističke partije Srbije i aktuelni šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da će Srbija što se više bude približavala EU, posebno kad bude otvoreno poglavlje o spoljnoj i bezbednosnoj politici, morati da svoju spoljnu politiku usaglasi sa EU.

On je u intervju za Politiku ocenio da se "nisu pokazale kao tačne" teorije po kojima navodno rastu pritisci na Beograd da uskladjuje spoljnu politiku s politikom EU i da Srbija nije imala nikakvih problema zbog politike koju vodi.

"Ruska strana poštuje naše opredeljenje da idemo u EU, a EU ima puno razumevanje naše prijateljstvo sa Rusijom. Zato što naša politika nikog ne ugrožava", rekao je Dačić.

"Što više budemo prilazili EU, a naročito kad bude otvoreno pregovaračko poglavlje o spoljnoj i bezbednosnoj politici, moraćemo da svoju spoljnu politiku usaglasimo sa EU. Ali, do toga ima još vremena i pitanje je da li će ova zategnutost izmedju Rusije i EU toliko trajati. Verujem da neće", rekao je Dačić.

Upitan da li ima istine u priči da Brisel traži od Srbije da se solidariše sa EU i da zajedno od Moskve zatraže pomilovanje ukrajinskog pilota Nadežde Savčenko, Dačić je rekao da je to pitanje za obe strane političko pitanje i da Srbija ni na koji način nije uključena u tu priču.

"Za jednu stranu je to humanitarno, za drugo pravno, a za obe - političko pitanje", rekao je Dačić i dodao da Srbiju niko ni za šta nije pritiskao, jer je prijatelj i sa Rusijom i sa Ukrajinom, a ide ka EU.

Govoreći o tome da li će Vlada Srbije podržati kandidaturu Vuka Jeremića za generalnog sekretara UN, Dačić je kazao da "Vlada Srbije još nije odlučila o podršci bilo kome, pa ni Jeremiću".

Prema njegovim rečima, Srbija će se pri donošenju odluke o tome rukovoditi sopstvenim interesima, a podržaće onog kandidata koji ima najviše šansi da postane generalni sekretar i koji je prijatelj Srbije.

"U tome se (premijer Srbije Aleksandar) Vučić i ja slažemo", rekao je Dačić.

XS
SM
MD
LG