Dostupni linkovi

RIK: Jedinstvena ruska stranka falsifikovala overe potpisa


Republička izborna komisija je naložila da se u narednih 48 sati uklone nedostaci sa izborne liste "Jedinstvena ruska stranka - Zoran Marić" zbog sumnje da je na izjavama birača, koji podržavaju listu, 4.845 falsifikovanih sudskih pečata.


Predsednik RIK-a Dejan đurđević rekao je da su se zbog sumnjivih overa izjava birača obratili MUP-u i Osnovnom sudu u Šapcu, gde su overe urađene, i da se ustanovilo da pečati nisu originalni već odštampani.

On je naveo da se pojavljuju i dva imena sudskog overivača, a da je u sudu u Šapcu RIK-u potvrđeno da samo jedan zaista radi kod njih.

Pojedini članovi RIK-a negodovali su zbog toga što se toj listi uopšte dozvoljava da ispravi nedostatke, s obzirom da se radi o krivičnom delu falsifikovanja.

Đurđević je rekao da oni zbog različite sudske prakse moraju da donesu zaključak o uklanjanju nedostataka.

On je podsetio i da se na ranijim izborima dešavalo da neke liste ili kandidati za predsednika Srbije budu odbijeni zbog nepravilnosti kod izjava birača, ali da je RIK-u Upravni sud nakon toga ipak naložio da prvo moraju da donesu zaključak o uklanjanju nedostataka, pa zatim odbiju listu ako nepravilnosti nisu ispravljene.

Rok za predaju izbornih lista istekao je 8. april u ponoć, do kada je podneto 29 lista, od čega skoro polovina u poslednjih nekoliko dana.

XS
SM
MD
LG