Dostupni linkovi

Danas je Svjetski dan Roma


Zastava romskog naroda
Zastava romskog naroda

Danas je Svjetski dan Roma koji se u cijelom svijetu obilježava uz manifestacije koje imaju za cilj promoviranje poboljšanja životnih uvjeta ove populacije, te upozorava na potrebu obrazovanja što većeg broja Roma.

Svjetski dan Roma obilježava se 8. aprila u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u London, jednog od najvažnijih događaja u historiji Roma. Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni.

Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje i simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma.

Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi Đelem, đelem (Idem, idem).

Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek.

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj odlučeno je da se 8. april, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježvati u cijelom svijetu.

XS
SM
MD
LG