Dostupni linkovi

Karamarko tvrdi da Hrvatska neće blokirati Srbiju na putu ka EU


Tomislav Karamarko, potpredsjednik vlade Hrvatske

Prvi potpredsjednik hrvatske vlade Tomislav Karamarko izjavio je danas da Hrvatska neće blokirati Srbiju na ulasku u EU, jer želi da razvija dobre odnose sa susjednim državama, ali da Srbija mora da ispuni sve uslove za ulazak.

"Srbija mora zadovoljavati neke standarde koje nameće EU i koje bi morala usvajati kroz mukotrpne pregovore. Sve zavisi od Srbije", rekao je Karamarko novinarima u Rijeci, prenijela je Hina.

On je rekao da Hrvatska želi da se granice EU pomaknu još više na istok, što uključuje ulazak Srbije i BiH, ali je i ponovio da svi moraju da ispune uslove EU.

Na pitanje može li poglavlje 23 da bude prva prepreka za Srbiju, Karamarko je odgovorio da "Srbija ne može da figurira kao mini Hag".

Hrvatski zvaničnici posljednjih dana više su puta su rekli da pregovaračka merila za Srbiju treba da budu puna saradnja s Haškim tribunalom, ukidanje nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina za područje cijele bivše Jugoslavije, kao i ispunjavanje obaveza iz međudržavnog sporazuma o pravima manjina.

XS
SM
MD
LG