Dostupni linkovi

Holanđani na referendumu odbili sporazum EU i Ukrajine


Mark Rutte, holandski premijer na glasanju 6. aprila 2016 .

Građani Holandije su na konsultativnom i neobavezujećem referendumu odbili sporazum EU i Ukrajine.

Holandska vlada je saopštila je da će vrlo vjerovatno morati razmotriti ratifikaciju Sporazuma o saradnji Ukrajine i EU, nakon što su građani na referendumu velikom većinom odbacili taj sporazum.

Iako referendum nije obavezujući, antievropski pokret koji je inicijator izjašnjavanja građana proglasio je veliku pobjedu.

Službeni rezultati referenduma biće poznati 12.aprila,ali prema objavljenim podacima na glasačka mjesta izašlo je više od 32 posto građana što referendum čini važećim. 61 posto od onih koji su izašli bili su protiv Sporazuma.

Referendumje pokazao duboko ukorijenjeni skeptizicam Holanđana o mjestu njihove države unutar EU, ali i o širenju Unije prema istoku, te uključivanju bivših sovjetskih država u EU.

Sporazum o saradnji Ukrajine i EU je ratifikovan je u 27 članica Unije, a primjenjuje se i u Holandiji jer su oba doma parlamenta prihvatili sporazum prošle godine.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk rekao je da očekuje slijedeći potez premijera Marka Ruttea, no sporazum EU - Ukrajina se nastavlja primjenjivati.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko koji je u posjeti Japanu rekao je da će njegova zemlja nastaviti put prema EU.

Litvanska predsjednica Dalia Grybauskaite izrazila je žaljenje zbog rezultata,ali iskakla da nitko ne može stajati na evropskom putu Ukrajine jer je Ukrajina bila i biće u Evropi.

XS
SM
MD
LG