Dostupni linkovi

Obeležavanjee 75 godišnjice bombardovanja Beograda


Komemorativnim svečanostima i polaganjem venaca danas se obeležava 75 godina od bombardovanja Beograda, 6. aprila 1941, kojim je počeo napad nacističke Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu.

Na području Kraljevine Jugoslavije Drugi svetski rat počeo je bombardovanjem Beograda 6. aprila 1941. godine, a masovno bombardovanje gradova dovelo je do velikog broja žrtava i uništenja zdanja mnogih obrazovnih, zdravstvenih i ustanova kulture.

U Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju, koja se nalazi na Novom groblju u Beogradu, ukupno su sahranjena 1.992 gradjanina, saopštilo je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja.

Beograd kojeg su tadašnje jugoslovenske vlasti proglasile za otvoren grad, razoren je u napadu bombardera nacističke Nemačke, a tačan broj žrtava nije precizno utvrđen.

Procenjuje da je stradalo oko 4.000 građana Beograda koji je tada imao oko 370.000 žitelja.

Po podacima istoričara, 6. aprila 1941. godine poginulo je oko 20.000 stanovnika Kraljevine Jugoslavije, a tokom naredne četiri godine u borbi s nemačkim okupatorima oko 1,7 miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG