Dostupni linkovi

Hag: Obustavljen potupak protiv potpredsjednika Kenije


Predsjednik Kenije Uhuru Kenyatta i potpredsjednik William Ruto

Medjunarodni krivični sud (ICC) objavio je danas obustavu postupka protiv kenijskog potpredsjednika Williama Rutoa optuženog za zločne protiv čovječnosti i proglasio kraj sudjenja uz navode da nema dovoljno dokaza da je on bio umiješan u nasilje koje je izbilo u Keniji poslije predsjedničkih izbora 2007. godine.

Ovo je drugi put da je ovaj sud sa sjedištem u Hagu bio primoran da prizna poraz u nastojanju da sudi navodnim organizatorima nasilja u kome je ubijeno više od 1.000 ljudi, a 600.000 je protjerano iz svojih domova u Keniji, navodi agencija AP.

Potpredsjednik Kenije Ruto optužen je zajedno sa novinarem Joshuom Sangom za ubostvo, deportacije i progon zbog njihovih navodnih vodećih uloga u tom nasilju.

Suci su većinom glasova odbacili optužbe i odlučili da obustave postupak protiv dvojice optuženih, saopšio je ICC uz navod da može da se uloži žalba na ovu odluku.

Predsjedavajući sudskog vijeća je rekao da je mogući razlog za nedostatak dokaza "utjecanje na svjedoke i političko miješanje".

XS
SM
MD
LG