Dostupni linkovi

U Kini cenzurisane vesti o "Panama papers"


Ilustrativna fotografija

Kineski korisnici interneta danas ne mogu da pretražuju vesti o svetskom poreskom skandalu "Panama papers" zbog cenzure kineskih vlasti, javila je agencija AP i dodala da državni mediji takodje nemaju informacije o tome.

Novinski članci i informacije na sajtovima i društvenim mrežama na temu "panamski dokumenti" danas se ne mogu otvoriti u Kini.

Na kineskom internetu se jedino mogu naći informacije koje se ne odnose na Kinu, kao na primer pretraga o fudbaleru Lionelu Mesiju koji je, prema dokumentima iz Paname, zajedno sa ocem optužen da poseduje ofšor kompaniju.

Kineski tabloid Global tajms danas je objavio tekst u kojem se navodi da iza dokumenata "stoji neidentifikovana moćna sila" i dodaje da su to "napisali protivnici sa Zapada, posebno protivnici ruskog predsednika Vladimira Putina", koji se pominje u "Panama papers".

Mnogi politički lideri, istaknute ličnosti, kao i nekoliko desetina milijardera nalaze se spisku Medjunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) koji je na osnovu dosijea procurelih iz panamske firme "Mosak Fonseka" sproveo istragu o ofšor poslovanju svetske elite.

XS
SM
MD
LG