Dostupni linkovi

Ruski zvaničnik razgovarao sa Vučićem i ministrom odbrane


Ministar odbrane Srbije Zoran Djordjević i generalni sekretar Organizacije sporazuma za kolektivnu bezbednost (ODKB) Nikolaj Bordjuž razgovarali su danas o učešću u mirovnim operacijama i borbi protiv terorizma.

ODKB je bezbednosna organizacija koju je 1992. osnovalo nekoliko zemalja - članica nekadašnje SSSR.

"Glavne teme razgovora bile su razmena informacija o učešću u mirovnim operacijama i borba protiv terorizma, a govorilo se i o borbi protiv trgovine narkoticima", saopšteno je posle sastanka.

Istaknuto je da "u kompleksnim spoljno-političkim uslovima Srbija nastavlja da razvija bilateralne partnerske odnose i sa članicama ODKB, a pre svega sa Ruskom Federacijom, Belorusijom i Jermenijom".

Napomenuto je i da je "Srbija posvećena vojnoj neutralnosti, te da sa NATO ostvaruje isključivo saradnju u okviru programa Partnerstvo za mir, bez aspiracija za punopravnim članstvom", saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Bordjuž je danas razgovarao i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u razgovoru je ocenjeno da je neophodno unaprediti saradnju koja bi doprinela jačanju odnosa Vlade Srbije i ODKB.

Stalne članice ODKB su Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Kirgistan i Tadžikistan a od 2013. Srbija je zemlja posmatrač u toj organizaciji.

XS
SM
MD
LG