Dostupni linkovi

Još jedna optužnica za zločin u Štrpcima


Komemoracija na 23 godišnjicu otmice Strpci, 27 . februrara 2016.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Miodraga Mitrašinovića (56) iz Višegrada za zločin nad 20 putnika otetih iz voza Beograd-Bar u stanici Štrpci 27. februara 1993. godine.

Mitrašinović, koji se nalazio u Crnoj Gori, stupio je u kontakt sa Tužilaštvom BiH, odazvao se pozivu za ispitivanje, nakon čega mu je određen kućni pritvor, saopšteno je iz Tužilaštva BiH

Optužnica tereti Mitrašinovića za učešće u zločinu nad 20 putnika otetih iz voza Beograd-Bar u mjestu Štrpci kod Višegrada koji su nakon toga mučeni i zlostavljani u selu Prelovo, a potom ubijeni na obali Drine.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve.

Žrtve su bili civili, uglavnom bošnjačke nacionalnosti, državljani Srbije i Crne Gore iz Prijepolja, Bijelog Polja, Brodareva, Priboja, Podgorice, Bara i drugih mjesta, jedna osoba je hrvatske nacionalnosti iz Beograda, a jedan neidentifikovani putnik afro-azijskog porijekla.

Mitrašinović je jedanaesti optuženi u BiH za ovaj zločin, jer je ranije podignuta optužnica protiv 10 osoba u predmetu "Luka Dragičević i drugi".

Protiv pet optuženih postupak se vodi pred pravosuđem Srbije.

Tužilaštvo BiH nastavlja aktivnosti na pronalasku i procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine koji se nalaze u inostranstvu i zemljama regiona, u okviru borbe protiv nekažnjivosti ratnih zločina, te u tom procesu sarađuje sa partnerskim institucijama više zemalja.

XS
SM
MD
LG