Dostupni linkovi

Odlazak pevačice Lole Novaković


Zorana Lola Novaković na takmičenju za pesmu Evrovizije 1962.
Zorana Lola Novaković na takmičenju za pesmu Evrovizije 1962.

Poznata jugoslovenska i srpska pevačica Zorana Lola Novaković preminula je u 81. godini života, javlja portal Radio-televizije Srbije.

Izuzetno popularna bila je tokom šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka. Kao predstavnica Jugoslavije, 1962. godine je sa kompozicijom "Ne pali svetla u sumrak" osvojila četvrto mesto na takmičenju za "Pesmu Evrovizije".

Zvanično je počela svoju karijeru 1957. kada je primljena u Radio Beograd kao stalna vokalna solistkinja i iste godine je sa zapaženim uspehom branila državne boje na sajmu u Lajpcigu. Tada je snimila prvu ploču za diskografsku kuću DEKA sa pesmama "Alisa u zemlji čuda" i kubanskim hitom "Babalu" na španskom jeziku.

Bila je prva jugoslovenska estradna umetnica koja je gostovala u Rusiji 1960. godine.

Učestvovala je u dečjoj televizijskoj emisiji "Na slovo, na slovo", kao i u snimanju filma "Šeki snima, pazi se", koji nije zabeležio neki poseban uspeh.

Udajom za estradnog umetnika Dragana Antića, što joj je bio drugi brak, Lola godinama biva meta domaće žute štampe. Umorna od novinarskih izmišljanja, koji su je proglasili tajnim agentom CIA, a zatim objavili da je Lola u ruskom zatvoru, ona se povlači iz umetničkog života.

Od 2000. godine, Lola je bila stalna članica Pozorišta na Terazijama, u emisijama Radeta Marjanovića "Dobra stara vremena" čije predstave gostuju po gradovima Srbije i u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG