Dostupni linkovi

Pjongjang testirao novi sistem protivvazdušne odbrane


Sjevernokorejski lider Kim Džong Un
Sjevernokorejski lider Kim Džong Un

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un nadgledao je uspješno testiranje novog sistema protivvazdušne odbrane, javila je u subotu zvanična sjevernokorejska novinska agencija KCNA, koju prate u Južnoj Koreji.

To je najnovija u seriji proba raketa koje je u posljednje vrijeme izveo Pjongjang, zbog čega jača napetost na podijeljenom korejskom poluostrvu.

Izvođenje najnovije probe objavljeno je u vrijeme kada se u Vašingtonu završavao dvodnevni samit o nuklearnoj bezbjednosti tokom koga se razgovaralo o vojnom nuklearnom kapacitetu Sjeverne Koreje.

Kim Džong Un nadgledao je protivvazdušni sitem na navođenje novog tipa i pod njegovim nadzorom ispaljene su protivvazdušne rakete i pogodile su precizno simulisane neprijateljske ciljeve, navela je agencija KCNA i dodala da su testovi uspješno izvedeni.

U Seulu južnokorejski ministar odbrane rekao je da je Sjeverna Koreja ispalila protivvazdušnu raketu u petak iz grada Sodoka na istoku zemlje.

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un posljednjih mjesec dana nadzirao je više vojnih vežbi, uključujući testiranje balističkih raketa srednjeg dometa, raketnih sistema i artiljerijskih sistema dugog dometa, kao odgovor na zajedničke vojne vježbe koje svake godine vode Južna Koreja i SAD na korejskom poluostrvu.

XS
SM
MD
LG