Dostupni linkovi

Hrvatska: Tužilaštvo pokreće analizu haške presude Šešelju


Državno tužilaštvo Hrvatske pokrenuće analizu oslobađajuće haške presude predsjedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju radi poređenja inkriminacija za koje su ga teretili Haški tribunal i Županijski sud u Osijeku, pred kojim je bio optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Županijsko državno tužilaštvo u Vukovaru podiglo je 24. decembra 2002. godine optužnicu protiv Šešelja i još devet lica za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, navode iz Državnog tužilaštva Hrvatske.

Osim Šešelja optuženi su još Veljko Kadijević, Blagoje Adžić, Zvonko Jurjević, Božidar Stevanović, Života Panić, Mile Mrkšić, Veselin Šljivančanin, Miroslav Radić i Goran Hadžić.

Na osnovu krivične prijave Policijske uprave vukovarsko-sremske iz septembra 1995. godine, osječko Županijsko državno tužilaštvo u novembru iste godine podnijelo je zahtjev za sprovođenje istrage protiv ovih lica za ratni zločin protiv civila.

Na osnovu ovog zahtjeva Županijski sud u Osijeku donio je rješenja o sprovođenju istrage i određivanja pritvora, te naredbu za izdavanje potjernice protiv svih osumnjičenih, prenose hrvatski mediji.

Sud u Hrvatskoj donio je odluku o prekidu postupka protiv Šešelja nakon što je haško Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv njega, s obzirom da, prema zakonu, Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju ima primat u vođenju postupka za isto krivično djelo.

Državno tužilaštvo Hrvatske će analizirati nepravosnažnu presudu Šešelju radi poređenja inkriminacija u toj presudi i onih za koje ga terete u Hrvatskoj, a s ciljem eventualnog daljeg postupanja.

Haški tribunal oslobodio je juče Šešelja po svih devet tačaka optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

XS
SM
MD
LG