Dostupni linkovi

Erdogan Evropi: Podržite kampanju protiv kurdskih separatista


Govor Erdogana ispred Instituta Brookings u Washingtonu, 31. mart 2016.
Govor Erdogana ispred Instituta Brookings u Washingtonu, 31. mart 2016.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u Washingtonu evropske zemlje da podrže kampanju njegove vlade protiv kurdskih separatista, nakon napada autobombom u kojoj je poginulo sedam osoba na jugoistoku Turske.

Njegov govor ispred Instituta Brookings obilježen je sukobima između turskih sigurnosnih službi i demonstranatate novinara, prenosi Hina.

"Ne možemo to više tolerirati", izjavio je Erdogan vezano uz napad. "Evropskei druge zemlje, nadam se, mogu vidjeti pravo lice iza tih napada", izjavio je turski predsjednik koji je došao u glavni grad SAD-a na samit o nuklearnoj sigurnosti u organizaciji Baracka Obame.

Sedam turskih policajaca ubijeno je, a najmanje 27 osoba ranjeno u napadu autobombom u četvrtak u Diyarbakiru, najvećem gradu na jugoistoku Turske s kurdskom manjinom. Napad se pripisuje kurdskim separatistima.

Erdogan jeocijenio u četvrtak da se cijeli svijet mora ujediniti u borbi protiv terorizma, ustvrdivši da su Kurdi jednako opasni kao i borci Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

XS
SM
MD
LG