Dostupni linkovi

Nikolić : Izetbegović da razmisli želi li dobre odnose sa Srbijom


Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je izjavio je danas da bi bošnjački član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović trebalo da razmisli da li želi dobre odnose sa Srbijom.

Nikolić je novinarima rekao da Srbija prednjači u dobrim odnosima sa susjedima i da "ne treba pokazivati hrabrost na Srbiji".

"Neka Bakir Izetbegović razmisli da li mu je želja da BIH, koju Srbija priznaje, ima dobre odnose sa Srbijom ili ne", rekao je Nikolić komentarišući ranije najave Izetbegovića da pravni stručnjaci u BiH analiziraju presudu Haškog tribunala Radovanu Karadžiću.

Predsjednik Srbije je rekao da bi svi trebalo "pomalo da razmišljaju o riječima koje izgovaraju", jer to direktno utiče na sudbinu naroda i država i na situaciju na ovom prostoru i u ovom vremenu.

"Treba pokazati da si bolji od nas, a nikako da sad sa nama neko može da se svađa i tuče. I da sada mi razmišljamo kad god predsjedava Bakir Izetbegović hoćemo li biti u ratu sa BIH", naveo je Nikolić.

"Dakle, kada traju kampanje ili kada je vlast nestabilna ili kada ne zna šta joj je funkcija, kao što predsjedavajući BIH (Bakir Izetbegović) onda nekako svi preko Srbije pokušavaju da pokažu koliko su hrabri i moćni", dodao je on.

Izetbegović je ranije izjavio da pravni stručnjaci u BiH analiziraju presudu Haškog tribunala Radovanu Karadžiću kako bi utvrdili da li ona nudi nove elemente za pokretanje revizije postupka po tužbi protiv Srbije za agresiju i genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

XS
SM
MD
LG