Dostupni linkovi

Skoplje: Određen pritvor načelniku uprave za bezbjednost


Makedonski specijalni tužilac Katica Janeva
Makedonski specijalni tužilac Katica Janeva

Sud u Skoplju odredio je pritvor od 30 dana načelniku u makedonskoj Upravi za bezbjednost i kontrašpijunažu (UBK) Goranu Gruevskom, kog Specijalno tužilaštvo sumnjiči za nezakonito uništavanje opreme za prisluškivanje i falsifikovanje dokumenta.

To je prvi slučaj da je Osnovni sud u Skoplju uvažio zahtjev Specijalnog tužilaštva za slučaj prisluškivanih razgovora i odredio pritvor nekom od osumnjičenih u istragama tog tužilaštva. Sud je do sada sve takve zahteve odbacivao, a prekjuče je odbio i zahtjev za nalog za pretres stana Gorana Gruevskog.

Načelnik Pete uprave UBK, koja se bavi kotraoobaveštajnim poslovima, Goran Gruevski je prvoosumnjičeni u trećem po redu slučaju koje je otvorilo Specijalno tužilaštvo, nazvanom "Tvrđava".

Među osumnjičenima za nezakonito uništavanje opreme za prisluškivanje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) je i bivša ministarica policije Gordana Jankulovska, koja je jedan do najbližih saradnika bivšeg premijera i lidera vladajuće VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

Gruevski, Gordana Jankulovska i još tri pripadnika UBK su osumnjičeni da su u toku prve polovine 2015. godine dozvolili uništavanje opreme za prisluškivanje kao zastarele opreme. Prema tužilaštvu, visina štete je procenjena na 10 miliona eura.

To krivično djlo je učinjeno odmah nakon što je sud doneo odluku da je nezakonito prosljeđivanje komunikacija urađeno sa opremom MUP. Precizira se da je prvoosumnjičeni, da bi se krivično djelo prikrilo, dao usmeni nalog da se uništi tehnička oprema pod izgovorom da je zastarela.

Specijalna tužiteljka Katica Janeva je istakla da je novi istražni postupak, koji je nazvan "Tvrdjava", povezan sa nezakonitim praćenjem komunikacija i korišćenjem opreme i uređaja u vlasništvu MUP-a.


Portparol Specijalnog tužilaštva Lenče Ristevska rekla je da je Gordana Jankulovska izvršila krivično djelo zloupotreba službenog položaja za šta po krivičnom zakonu slijedi kazna od pet do 20 godina.

Gordana Jankulovska je visoka funkcionerka vladajućeg VMRO DPMNE i jedan od najbližih saradnika lidera te partije Nikole Gruevskog. Specijalno tužilaštvo protiv nje već vodi istragu u slučaju "Titanik", gde je osumnjičena, zajedno sa još nekoliko bivših i sadašnjih državnih funcionera, da je učestvovala u namještanju izbora.

Prvosumnjičeni u slučaju "Tvrdjava" Goran Gruevski je blizak saradnik bivšeg direktora UBK Saše Mijalkova koji je zajedno sa Gordanom Jankulovskom, pod pritiskom podnieo ostavku prošle godine nakon sukoba u Kumanovu. Mijalkov je takođe blizak saradnik i rođak bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

Protiv načelnika Pete uprave Gorana Gruevskog najveća opoziciona stranka Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) prošle godine je podnijela krivičnu prijavu za nezakonito prisluškivanje više od 20.000 građana Makedonije i stranih diplomata.

Specijalno tužilaštvo na čijem čelu je tužiteljka Katica Janeva dio je dogovora iz Pržina o prevazilaženju političke krize i formirano je da se bavi prisluškivanim razgovorima i kriminalnim radnjama koje iz njih proističu. Formirano je na jesen prošle godine, a počelo je da radi u novembru.

Aferu prisluškivani razgovori pokrenuo je lider najveće opozicione stranke SDSM Zoran Zaev, koji je mjesecima u prvoj polovini 2015. emitovao prisluškivane razgovore, tvrdeći da ih je neovlašćeno snimala vlast i da dokazuju namještanje izbora, zloupotrebu vlasti i korupciju.

XS
SM
MD
LG