Dostupni linkovi

Hag: Odobreno puštanje Hartmann na slobodu


Florence Hartmann
Florence Hartmann

Predsjednik Mehanizma za međunarodne sudove UN-a (Ruanda i Jugoslavija) Theodor Meron odobrio je prijevremeno puštanje bivše glasnogovornice tužiteljstva Florence Hartmann.

„U određivanju da gospođa Hartmann treba biti prijevremeno puštena Predsjednik je uvažio njezino primjerno ponašanje u Pritvorskoj jedinici UN-a i njezino ispunjavanje dvije trećine njezine kazne. Također je konzultirao većinu sudaca koji su je osudili.“, navedeno je u odluci koja se treba ispuniti „što je prije moguće“.

Rezidualni Mehanizam međunarodnih sudova za bivšu Jugoslaviju i Ruandu (MMKS) potvrdio je prošli četvrtak (24.03.2016.) svoju odgovornost za uhićenje bivše glasnogovornice haškog tužiteljstva Hartmann „izvršavajući nalog za uhićenje iz 2011.godine od strane Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

U izvještaju je spomenuto da je 2009.godine Haški sud proglasio Hartmann krivom zbog objave zaštićenih podataka u svojoj knjizi iz 2007.godine, kao i u članku iz 2008. Okrivljena je osuđena na kaznu od 7000 eura. Godine 2011.Žalbeno vijeće je potvrdilo okrivljujuću presudu, ali ju i preinačilo u 7 dana zatvora.

Francuske vlasti su odbile izvršiti presudu, a Hartmann je podsjetimo uhićena prošli četvrtak uoči izricanja presude ratnom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću - pred Haškim sudom u okruženju predstavnika udruženja žrtava u BiH koji su ju pokušali obraniti od policajaca.

XS
SM
MD
LG