Dostupni linkovi

Pismo podrške Florens Artman iz regiona


Hag: Privedena Florence Hartmann
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Oko 100 predstavnika organizacija za zaštitu ljudskih prava, vojnika i novinara iz zemalja bivše Jugoslavije uputilo je danas Haškom tribunalu pismo podrške bivšoj portparolki tog suda Florans Artman, koja je uhapšena zbog nepoštovanja suda.

Florans Artman je 2009. godine osuđena na novčanu kaznu u iznosu od 7.000 evra zbog nepoštovanja suda pošto je u svojoj knjizi objavila dve poverljive sudske odluke.

Pošto nije platila kaznu, Artmanova je 2011. godine osuđena na sedam dana zatvora, a uhapšena je prilikom dolaska na izricanje presude bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću i smeštena u pritvorsku jedinicu Tribunala.

"Predstavnici građanskog društva u regionu bivše Jugoslavije izražavaju svoju podršku Florans Artman i njenoj bezuslovnoj borbi za istinu", navodi se u pismu objavljenom danas.

Potpisnici su naveli da je Artmanova osuđena jer se suprotstavila praksi skrivanja dokumenata u cilju zaštite interesa pojedinih država.

Florans Artman, bivša novinarka francuskog lista Mond (Monde), u svojoj knjizi "Mir i kazna" objavljenoj 2007. godine, obelodanila je dve poverljive odluke apelacionog veća Haškog tribunala, koje su po njenom mišljenju mogle da budu dokaz o umešanosti Srbije u masakr u Srebrenici 1995. godine.

"Duboko smo uvereni da je postupak Florans Artman suprotan statutu Tribunala, ali ne i pravdi", navodi se u pismu.

Autori pisma tvrde da je Haški tribunal pokazao svoju slabost u slučaju Vojislava Šešelja, optuženog za ratne zločine, koji neće prisustvovati izricanju presude ove nedelje, pravdajući se zdravstvenim razlozima.

Šešelj je jedan od kandidata na parlamentarnim izborima u Srbiji koji će se održati u aprilu.

U pismu se pominje i odbijanje Srbije da izruči Šešelja i troje članova njegove Srpske radikalne stranke, koji su optuženi za nepoštovanje suda.

XS
SM
MD
LG