Dostupni linkovi

Karadžićeva odbrana žalit će se na sve tačke optužnice


Radovan Karadžić u ICTY u Hagu 24. marta 2016.

Pravni savjetnici Radovana Karadžića Peter Robinson i Goran Petronijević najavili su podnošenje žalbe Apelacionom vijeću Haškog tribunala za sve tačke za koje je optužen Karadžić.

S obzirom na obim predmeta, dokazne materijale i dosadašnju praksu suda, drugostepena presuda može se očekivati tek za tri godine.

S obzirom da je prvostepena presuda Radovanu Karadžiću izuzetno obimna i obrazložena je na 2.600 stranica, pravni savjetnici Karadžića smatraju da im neće biti dovoljno 30 dana za podnošenje žalbe, te će tražiti produženje tog roka.

Petronijević je u izjavi za Večernje novosti kazao da je rok da sud odobri žalbu također 30 dana, a potom će odbrana imati rok od novih 75 dana.

"Vjerovatno ćemo i tu tražiti duži rok, jer se žalimo po svim tačkama presude. Tužilaštvo će se, izvjesno je, također žaliti, a pretpostavljam da će i Drugostepeno vijeće tražiti dodatne rokove za razmatranje žalbi. Sve u svemu, bit će potrebno do tri godine da se izrekne nova presuda bivšem predsjedniku Republike Srpske", smatra je Petronijević.

Radovan Karadžić je u četvrtak, 24.marta, osuđen na 40 godina zatvora za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Osuđen je za 10 od 11 tačaka optužnice. Odbačena je samo prva tačka optužnice za genocid u sedam BIH opština.

XS
SM
MD
LG