Dostupni linkovi

FHP: Florens Artman u zatvoru zbog borbe za istinu


Natasa Kandić, utemeljivač FHP (L) i Florans Hartman

Fonda za humanitarno pravo (FHP) podržao je u ponedjeljak Florans Artman, koja je u četvrtak uhapšena ispred Haškog tribunala, i njenu posvećenost u borbi za istinu i nastojanje da se državne arhive učine dostupnim.

"Duboko smo ubijeđeni da postupak Florans Artman, makar bio u suprotnosti sa Statutom Haškog tribunala, nije u suprotnosti sa pravdom, navodi se u pismu podrške Fonda koje je potpisalo 96 novinara, profesora i aktivista NVO.

FHP podsjeća i na, kako navode, činjenicu da se Haški tribunal odlučio za hapšenje Florans Artman u trenutku kada je pokazao slabost u pogledu odbijanja Vojislava Šešelja da dođe na izricanje presude i odluke Srbije da njega i još troje radikala, optuženih za nepoštovanje suda zbog pritisaka na svjedoke, ne izruči Hagu. "Tribunal je u prošlosti na sve optužene primjenjivao iste aršine - tako bi moralo biti i ovog puta", navodi se u saopštenju.

Bivša glasnogovornica Tužilaštva Haškog tribunala Florans Artman uhapšena je u četvrtak 24. marta pred zgradom Haškog tribunala i odvedena na odsluženje sedmodnevne zatvorske kazne.

FHP navodi da su nju uhapsili pripadnici obezbeđenja Tribunala UN po nalogu vijeća koje je izreklo pravnosnažnu presudu. Predstavnici civilnog društva iz regiona bivše Jugoslavije izražavaju podršku Florens Artman i njenom beskompromisnom zalaganju za istinu.

Florans Artman nije kažnjena zbog postupka uobičajenih za kategoriju nepoštovanja suda, poput pritisaka na svedoke ili odbijanja da svedoči pred međunarodnim sudom, već zbog radnje koja je doprinela rasvetljavanju istine i hrabre odluke da se suprotstavi praksi skrivanja dokumenata od javnosti za račun interesa država, navode iz FHP-a.

Iz Fonda podsećaju da je ona u knjizi „Mir i kazna“ i članku pod nazivom „Sakriveni vitalni dokumenti o genocidu“, objavljenom u januaru 2008. godine, objavila informacije o odluci Žalbenog vijeća kojom se odobrava povjerljiv karakter dokumentima Vrhovnog savjeta odbrane, a koje je Srbija dostavila Tribunalu u predmetu Slobodana Miloševića.

Podseća se da je Artmanova nedavno u izjavi za regionalnu TV N1 izjavila da je otkrila jednu odluku gde sudije kažu - mi krijemo vrlo bitne ratne arhive Miloševićevog režima jer će Srbija u slučaju da Bosna traži reparaciju morati da plati milione dolara, što će uticati na ekonomiju Srbije.

"Samo taj dio sam uradila. Sudije su kasnije same skinule zaštitu nad tim dokumentima, zato što sam rekla da su to nezakonito uradili. Oni su sebe osramotili što su mene optužili, što imaju nalog za hapšenje. Važno je da smo mi dobili pristup tim dokumentima“, navela je Artmanova.

XS
SM
MD
LG