Dostupni linkovi

Vučić i Čepurin razgovarali o presudi Karadžiću


Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin saglasili su se u ponedjeljek da presuda Haškog tribunala izrečena Radovanu Karadžiću ne smije biti iskorištena za pokušaje nametanja kolektivne krivice jednom narodu, niti za dovođenje u pitanje statusa i ovlašćenja Republike Srpske koji proističu iz Dejtonskog sporazuma.

Ambasador Čepurin je izrazio podršku i solidarnost sa Srbijom i srpskim narodom povodom godišnjice početka bombardovanja Jugoslavije od strane NATO.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, u razgovoru je istaknuto da su i 17 godina nakon tragičnih događaja "vidljive teške posljedice agresije", koja je dovela do mnogobrojnih ljudskih žrtava, velike materijalne štete, te drastičnih posljedica po mir i stabilnost u regionu.

Premijer Vučić i ruski ambasador su razgovarali i o pitanju vojne neutralnosti Srbije kao značajnom faktoru koji doprinosi jačanju bezbjednosti i stabilnosti na Balkanu, ali i u Evropi u cjelini.

Ruski diplomata je, kako se navodi, "izrazio negodovanje zbog kampanje laži koji predstavnici pojedinih nevladinih organizacija iznose protiv uloge Rusije u oslobodilačkom Drugom svjetskom ratu".

Istovremeno, Čepurin je zahvalio rukovodstvu Srbije na privrženosti očuvanju ideala antifašističke borbe i istorijske istine.

XS
SM
MD
LG