Dostupni linkovi

Sanders pobedio Hilari Klinton na Aljasci i u Vašingtonu


Berni Sanders i Hilari Klinton
Berni Sanders i Hilari Klinton

Kandidat za predsedničku nominaciju Demokratske partije Berni Sanders pobedio je u subotu na stranačkim izborima na Aljasci i državi Vašington. Sanders se ubedljivim pobedama u ove dve države "vratio" u trku za kandidata demokrata za predsednika SAD. U državi Vašington, Sanders je osvojio 73,9 odsto glasova, dok je na Aljasci dobio čitavih 79 odsto glasova, dok rezultati sa Havaja tek treba da stignu.

Levičarski senator iz Vermonta proveo je prošlu nedelju u kampanji na zapadnoj obali SAD u nadi da bi dobrim rezultatima mogao da se vrati u trku protiv favoritkinje Hilari Klinton koja ima znatnu prednost u broju osvojenih delegata koji će na stranačkoj konvenciji u julu odlučiti o kandidaturi za predsednika.

Politiko navodi daje na osnovu 37,5 odsto obrađenih glasova na Aljasci Sanders osvojio 78,7 odsto glasova i dobio devet delegata, dok je Klintonova s 21,3 odsto glasova osvojila jednog delegata.

Agencija AP navodi da je Klintonova do sada osvojila 1.223 delegata, a Sanders najmanje 929. Sa superdelagatima, odnosno stranačkim zvaničnicima koji mogu da glasaju na konvenciji, Klintonova ima podršku 1.692 delegata, a Sanders 958.

XS
SM
MD
LG