Dostupni linkovi

Advokat: Hartmann u izolaciji i pod pojačanim nadzorom


Bosnia-Herzegovina, Florence Hartmann, French journalist and author, Sarajevo 6Nov2015
Bosnia-Herzegovina, Florence Hartmann, French journalist and author, Sarajevo 6Nov2015

Bivša portparolka Haškog tribunala Florence Hartmann (Florans Artman), koja je uhapšena ispred suda, nalazi se u izolaciji i pod pojačanim nadzorom, izjavio je u subotu njen advokat.

Hartmann su u četvrtak uhapsili čuvari Tribunala kada je ulazila u zgradu da prisustvuje izricanju presude bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću. Od tada se nalazi u pritvorkoj jedinici Suda.

Portparolku tadašnje glavne tužiteljke Karle del Ponte (Carla Del Ponte), od 2000. do 2006. godine, Haški tribunal optužio je za nepoštovanje tog suda zbog objave podataka iz tajnih odluka Žalbenog vijeća Haškog suda u predmetu Slobodan Milošević koje je objavila u svojoj knjizi "Mir i kazna" i u članku "Prikriveni ključni dokazi o genocidu".

Njen advokat Guénaël Mettraux (Genael Metro) rekao je u subotu da je Hartmann "u pritvoru u uslovima pojačanog nadzora zbog rizika od samoubistva, što znači da je njena ćelija osvjetljena 24 sata dnevno i svakih 15 minuta je kontrolišu stražari".

"Izolovana je od ostalih zatvorenika i samo je imala posjetu francuskog konzula", rekao je Mettraux ageniciji AFP i dodao da je uputio zahtjev za njeno oslobađanje, a u međuvremenu bolje zatvorske uslove jer su sadašnji "potpuno bespotrebni, neopravdani i neodgovarajući".

XS
SM
MD
LG