Dostupni linkovi

Australija: Na obali Mozambika najverovatnije nađene olupine Malezija Erlajnza


Dve olupine koje su nedavno pronađene na obali Mozambika vrlo verovatno pripadaju avionu Malezija Erlajnza na letu 370, koji je nestao najverovatnije negde iznad Indijskog okeana, potvrdili su u četvrtak australijski i malezijski zvaničnici.

Analiza koju je obavio međunarodni tim istraživača pokazala je da su oba dela jednaka panelima boinga Malezija Erlajnza 777, saopštio je ministar saobraćaja Daren Čester.

"Zaključak analize je da ti delovi naverovatnije pripadaju avionu sa leta MH370", rekao je Čester. Dimenzije, materijal i konstrukcija oba dela jednaki su onima sa Boinga 777, a boja i šara slažu se sa onom koju koristi Malezija Erlajnz, rekao je u odvojenom saopštenju malezijski ministar saobraćaja Liov Tiong Laj.

Novo otkriće potkrepljuje tvrdnje vlasti da se boing srušio negde iznad Indijskog okeana, međutim, još nije poznato da li će delovi pronađenog aviona pomoći istraživačima da otkriju pravi uzrok pada.

Avion Malezija Erlajnsa na letu MH370 sa 239 putnika nestao je 8. marta 2014. godine. Veruje se da se letelica srušila negde na južnom potezu Indijskog okeana, oko 6.000 kilometara od Mozambika.

Vlasti su predviđale da će sve delove aviona, koji nisu potonuli na dno okeana, morske struje odneti na istočnu obalu Afrike.

Deo krila aviona pronađen kod ostrva Reunion prošle godine jedini je deo koji je potvrđeno pripadao nestaloj letelici Malezija Erlajns.

XS
SM
MD
LG