Dostupni linkovi

Srbija: Obeležavanje 17 godina od početka NATO bombardovanja


Zgrada Generalštaba u Beogradu

U Srbiji se danas komemorativnim skupovima, polaganjem venaca i cveća na spomenike obeležava 17 godina od početka napada NATO na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Povodom 24. marta, Dana sećanja na žrtve bombardovanja, vence na spomenike vojnim i civilnim žrtvama položili su predstavnici državnih institucija, Vojske, lokalnih vlasti, udruženja, gradjani.

Centralna državna komemorativna svečanost biće održana kod Spomenika poginulim gradjanima u Varvarinu. Državnu ceremoniju predvodiće predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Napadi NATO započeti 24. marta, trajali su 11 nedelja i u njima je, prema procenama različitih izvora, poginulo od 750 do 2.500 ljudi.

U bombardovanjima koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

O materijalnoj šteti koja je naneta Jugoslaviji tokom bombardovanja izneti su različiti podaci. Tadašnje vlasti u Beogradu procenile su štetu na oko stotinu milijardi dolara i zatražile nadoknadu od članica NATO-a. Grupa ekonomista G17 štetu je procenila na 29,6 milijardi dolara.

Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i brojni pravni stručnjaci nazvali agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

XS
SM
MD
LG