Dostupni linkovi

Snage sirijskog režima ušle u drevni grad Palmiru


Palmira

Sirijska vojska, uz podršku ruskih vazdušnih snaga, ušla je danas na područje drevnog grada Palmire kako bi odatle proterala trupe Islamske države, saopštila je sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava.

"Snage režima nalaze se dva kilometra južno i pet kilometara zapadno od grada", rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Prema navodima Opservatorije, snage režima su napredovale nakon zauzimanja brda Al Hijal jugozapadno od Palmire, koju je Islamska država okupirala pre nešto manje od godinu dana.

Vojska je, uz podršku ruskih vazdušnih snaga, 7. marta otpočela bitku za Palmiru, koja se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine i koju su u maju prošle godine zauzeli džihadisti.

Otkako su preuzeli kontrolu nad gradom, džihadisti su uništili brojne kulturne spomenike, medju kojima su čuvena Trijumfalna kapija, hramovi Bel i Balšamin i mnogi drugi simboli grada koji datiraju od početka nove ere.

Bitka za Palmiru veoma je važna za sirijsku vojsku, jer bi zauzimanje tog grada značilo i preuzimanje kontrole nad sirijskom pustinjom i napredovanje ka istoku, ka granici sa Irakom, koji je pod okupacijom Islamske države.

Ukoliko bi Islamska država izgubila kontrolu nad pustinjskom oblašću izmedju Palmire i granice sa Irakom, deo ukupne teritorije zemlje pod okupacijom džihadista smanjio bi se sa trenutnih 40 na 30 odsto, navela je Opservatorija.

XS
SM
MD
LG