Dostupni linkovi

Češka zbog napada u Briselu izvodi na ulice vojsku


Češka je prvi put u istoriji proglasila prvi stepen rizika terorističkih napada, a vlada te zemlje sinoć odobrila da na ulice izadje i vojska i pomogne policiji u patrolama.

Viši, drugi stepen rizika od terorizma proglasila je sinoć i Slovačka, dok se Poljska koja je za teroriste po procenama stručnjaka poželjnija meta od Češke i Slovačke zbog aktivnog učešća njenih vojnika u intervenciji u Iraku i Avganistanu zadovoljila samo pojačanim kontrolama aerodroma, železničkih stanica i trgovinskih centara.

Na vanrednoj sednici češka vlada sinoć je proglasila prvi stepen rizika od terorističkih napada koji znači da konkretne pretnje nema ali postoji opšti rizik zbog situacije u inostranstvu ili medjunarodnih aktivnosti Češke.

"Vlada će angažovati i 550 vojnika u aktivnoj službi na rok od najmanje dva meseca", saopštio je nakon sednice premijer Bohuslav Sobotka.

On je najavio da će pojačanim policijskim patrolama i kontrolama na svim medjunarodnim aerodromima, glavnim železničkim stanicama, u praškom metrou, oko dve nuklearne elektrane, nekih ambasada i spomenika pomagati vojnici.

Većina vojnika, njih 340, patroliraće zajedno sa policijom u Pragu a vlada je pozvala Čehe da za sada izbegavaju mesta gde se okuplja i koncentriše veliki broj ljudi.

Susedna Slovačka proglasila je viši od Češke, drugi stepen rizika terorističkih napada koji znači da rizici potencijalno imaju veze sa Slovačkom.

XS
SM
MD
LG