Dostupni linkovi

Belgijski premijer: Dogodilo se ono čega smo se plašili


Belgijski premijer Šarl Mišel
Belgijski premijer Šarl Mišel

Belgijski premijer Šarl Mišel je danas saopštio da je "veliki broj ljudi poginuo u žestokim i kukavički atentatima" danas na briselskom aerodromu i u stanici metroa Malbek, a belgijski državni tužilac je izjavio da je bar jedan atentat počinio bomabaš samoubica.

Premijer Šarl Mišel je, obraćajući se preko televizije naciji, rekao da se "ono od čega smo strahovali dogodilo i da je zemlja je pogođena bezočnim, žestokim i kukavičkim atentatima".

"Važno je da sad utvrdimo postojeće stanje i žrtve, uključujući strance", dodao je belgijski premijer i rekao da se ranjeni prebacuju u više bolnica.

"Ima mnogo mrtvih", rekao je Mišel, ali nije navodio tačan broj poginulih u terorističkim napadima na aerodromu i metrou i jedino je podvukao da su vlasti podigle nivo opasnosti od terorizma na četvrti stepen.

On je istakao da su na mjesto atentata upućena i vojna pojačanja i zatražio od stanovništva da bude pribrano i pomogne time vlastima u pružanju pomoći postradalima i naporima da se otklone neposredne posljedice terorističkih napada.

Reporter TV stanice RTBF je javio da su na mjestu eksplozije pronađene čaure od metaka, što bi trebalo da potvrdi izvještaje da je prije eksplozija došlo do pucnjave.

Saobraćaj metroom, tramvajima, autobusima i željeznicom u Briselu je prekinut, većina javnih ustanova ne radi, a vlasti su zatražile od stanovnika belgijske prestonice da ne izlaze na ulice i ne voze automobile.

XS
SM
MD
LG