Dostupni linkovi

BiH: Hodžiću godina zatvora za ratovanje na strani IDIL-a


Sudnica Suda BiH

Sud BiH osudio je Emina Hodžića na godinu zatvora jer se 2013. godine na području Sirije i Iraka borio na strani militantne organizacije "Islamska država" (IDIL).

Presuda je izrečena nakon što je Sudsko vijeće prihvatilo sporazum o priznanju krivice koji je Hodžić sklopio s Tužilaštvom BiH prošlog mjeseca, prenosi Birn.

Kaznu do godinu zatvora moguće je zamijeniti novčanom, odnosno 100 KM za dan u zatvoru.

Hodžić je u pritvoru proveo oko tri mjeseca, a Sudsko vijeće produžilo mu je mjeru zabrane putovanja dok ne odsluži ostatak kazne.

On je prethodno zamolio da se zabrana ukine kako bi mogao odlaziti u Srbiju kod supruge, sa kojom očekuje dijete, a koja je protjerana iz BiH uz zabranu ulaska u zemlju narednih pet godina jer je odlučeno da predstavlja prijetnju po državu.

Kao olakšavajuće okolnosti, Sudsko vijeće je navelo Hodžićevu ličnost, njegovu životnu dob, jer će u oktobu ove godine napuniti 24 godine, kao i činjenicu da ranije nije osuđivan.

Sudsko vijeće je odlučilo da će Hodžić platiti i troškove postupka, a iznos će biti određen naknadno.

Prema presudi, Hodžić je u martu 2013. godine sa sarajevskog aerodroma odputovao za Istanbul, a zatim u Siriju, iz koje se vratio nakon tri mjeseca.

Hodžić je izdvojen iz postupka protiv Enesa Mešića, Jasmina Jašarevića, Mirze Kapića, Salke Imamovića, Adema Karamuje, Fikreta Hadžića, Ibrahima Delića, Samira Hadžalića i Fatiha Hasanovića.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG