Dostupni linkovi

Ivanov: Većina migranata koristili usluge kriminalnih grupa


Gjorge Ivanov
Gjorge Ivanov

Makedonski predsjednik Gjorge Ivanov izjavio je danas da je 90 posto migranata koji su prošli kroz Makedoniju koristilo usluge kriminalnih grupa da bi stigli do Evrope.

"Prema posljednjem izvještaju Europola profit kriminalnih struktura koje nude usluge migrantima prošle godine bio šest milijardi eura", rekao je Ivanov.

Ivanov je na skupu "Geostrateški i geopolitički položaj Makedonije u uvjetima migrantske i izbjegličke krize" rekao da je za izbjegličke rute specifično to da se poslije zatvaranja jedne, otvaraju druge.

"Zato je nužan naučni pristup tome što se događa u Africi, na Bliskom istoku i u Aziji. Sve dok postoje ekonomska raslojavanja, sigurnonsi rizici i sukobi bićemo izloženi ovim migrantskim krizama", ocijenio je makedonski predsjednik.

Drordje Ivanov je rekao da je migrantska kriza, osim što je izazov, i mogućnost za vraćanje osjećaja državnosti i odgovornosti kod političkih partija u Makedoniji, i onih na vlasti i u onih u opoziciji.

"Partije ne smiju zloupotrebljavati krizu za uskopartijske interese i osvajanje jeftinih dnevnopolitičkih poena u predizbornom periodu. Mora se staviti točka na političku krizu i na pogubnu politiku podjeljenosti u Makedoniji", rekao je Ivanov.

XS
SM
MD
LG