Dostupni linkovi

Makedonija: Provera 310.000 "spornih" glasača


Državna izborna komisija Makedonije usvojila je jednoglasno izveštaj prema kojem je u makedonskom biračkom spisku sporno oko 310.000 glasača.

Za te birače se u ekspertskom izveštaju navodi da su sumnjivi ili nekonzistentni, prenela je Televizija Telma.

Taj izveštaj u kojem su ukršteni podaci Ministarstva unutrašnjih poslova sa 10 drugih državnih institucija, poslužiće za proveru spornih glasača kako bi se birački spisak u Makedoniji pročistio i pripremio za prevremene parlamentarne izbore.

Izveštaj je usvojen nakon dva dana odlaganja jer, prema nekim medijma, vladajuće stranke nisu bile zadovoljne jako velikim brojem spornih glasača koji je, prema prvobitnoj verziji izveštaja koja je u četvrtak procurela u javnost, dostigao skoro pola miliona.

Većina članova DIK ocenili su da je to bio preliminarni izveštaj u kojem je poredjenje pravljeno sa bazom državljana ne sa bazom MUP-a, koja se razlikuje za 120.000 lica.

Ta komisija, u kojoj četiri najznačajnije stranke, VMRO-DPMNE i DUI i opozicione SDSM i DPA imaju svoj predstavnike, raspravlja pojedinačno o svakoj kategoriji sumnjivih birača da li će njihova kontrola biti obavljena terenski ili administrativno.

U prvobitnom izveštaju, od četvrtka, pisalo je i da je skoro 193.000 osoba evidentirano kao fantomski glasači koji postoje u evidenciji MUP-a, ali se ne pojavljuju u bazama podataka ostalih institucija.

U Makedoniji, prema procenama Državnog zavoda za statistiku, ima nešto više od dva miliona stanovnika, odnosno krajem prošle godine je imala 2.069.172, a u birački spisak za predsedničke i vanredne parlamentarne izbore 2014. bilo je upisano 1.780.128 glasača.

Vanredni parlametarni izbori su najavljeni za 5. jun i njima bi trebalo da bude rešena politička kriza koja je počela na proleće 2014, kada je SDSM posle parlamentarnih izbora ocenio da su lažirani i odbio da udje u parlament.

XS
SM
MD
LG