Dostupni linkovi

NBC: Trump prijetnja svjetskoj ekonomiji i sigurnosti


Donald Trump
Donald Trump

Ugledna britanska istraživačka organizacija Economist Intelligence Unit upozorila je da bi, postane li Donald Trump predsjednikom Amerike, to moglo ugroziti svjetsku ekonomiju, povećati prijetnju od islamističkih terorističkih napada te razbuktati trgovinski rat Amerike s Meksikom i Kinom.

Naime, EIU prijetnju koju predstavlja Trump predstavlja ocjenom 12 od mogućih 25, odnosno istom ocjenom koju je dobila i eventualna islamsiti'ka militantna prijetnja globalnoj ekonomiji, prenosi NBC News .

Za to je ponuđeno i više razloga, uključujući Trumpov otpor prema slobodnoj trgovini, optuživanje Kine da 'manipulira valutom', zagovaranje ubijanja obitelji terorista i prijedloga da se pošalje kopnena vojska u Siriju u bobu protiv ISIS-a kako bi se uzela sirijska nafta.

Ovo je prvi put da je Economist Intelligence Unit eventualnu pobjedu nekog predsjedničkog kandidata na američkim izborima ocijenio tako visokom brojkom.

'Njegove vojne pretenzije prema Bliskom istoku pogodovale bi regrutaciji novih miltanata što bi povećalo prijetnju u regiji i šire', kaže se u izvještaju.

'Iako se ne očekuje da će Trump pobijediti svoju demokratsku protivnicu, Hillary Clinton, kad bi se to dogodilo, Sjedinjene bi Države bile suočene s povećanom terorističkom prijetnjom i ekonomskim padom.'

XS
SM
MD
LG