Dostupni linkovi

Obama predložio kandidata za Vrhovni sud SAD


Barack Obama sa sudijom Merrickom Garlandom u dvorištu Bijele kuće 16. mart 2016 .
Barack Obama sa sudijom Merrickom Garlandom u dvorištu Bijele kuće 16. mart 2016 .

Američki predsjednik Barack Obama predložio je danas sudiju Merrcka Garlanda za upražnjeno mesto u Vrhovnom sudu, uprkos najavi republikanaca da će sprečiti da predsjednik u posljednjoj godini mandata odredi budući sastav tog suda.

Obama je predložio zamjenu za mjesto preminulog sudije Antonnina Scalie iako su republikanci, koji imaju većinu u Senatu, najavili da će u gornjem domu Kongresa spriječiti imenovanje i sačkati da bude izabran novi predsjednik SAD.

Garland će u Vrhovni sud donijeti duh skromnost, integritet i neutralnost, rekao je Obama navodeći da je Garland široko poznat po stručnosti.

Obama je rekao da je Garland "jedan od najoštrijih američkih pravničkih umova" i da zaslužuje potvrdu u Senatu.

Garland (63) je trenutno glavni sudija Žalbenog suda u okrugu Kolumbija. On je ušao u taj sud 1997. kada je dobio podršku članova obje partije, među kojima i sedam sadašnjih republikanskih senatora.

Obama je rekao da je prošao kroz rigorozan i obuhvatan proces biranja kandidata za Vrhovni sud, kao i da je nastojao da izbjegne kratkoročne ciljeve i uske političke interese.

Obama je tražio od republikanaca u Senatu da omoguće saslušanje povodom imenovanja Garlanda, kao i da potvrde njegov izbor, navodeći da će odbijanje republikanaca da potvrde izbor Vrhovnog suda biti odricanje od ustavnih dužnosti Senata.

Obama je rekao da bi Vrhovni sud trebalo da bude iznad politike.

XS
SM
MD
LG