Dostupni linkovi

Princ Čarls i vojvotkinja od Kornvola stigli u Srbiju


Princ Čarls u Osjeku 15. marta 2016 .

Britanski prestolonasljednik princ Čarls i njegova supruga vojvotkinja od Kornvola doputovali su danas u Beograd u okviru posjete Srbiji i regionu.

Njih je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Pored Vučića na aerodromu su i predsjednica Narodne skupštine Maja Gojković i britanski ambasador u Srbiji Denis Kif.

Princ Čarls i vojvotkinja od Kornvola su dočakani sa pogačom i solju, a na crvenom tepihu su i djeca u tradicionalnim nošnjama.

Pored susreta sa premijerom Srbije, princa Čarlsa i vojvotkinju od Kornvola će primiti predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom.

Tokom dvodneve posete oni će imati niz susreta, a jedino javno obraćanje princa Čarlsa biće drugog dana posete na prijemu u Narodnoj skupštini.

Britanski ambasador u Srbiji Denis Kif rekao je da je poseta posvećena miru i pomirenju, mladima i izgradnji budućnosti Srbije i bilateralnih odnosa.

Ona pada u dobrom trenutku s obzirom na aktuelni trenutak približavanja Srbije EU i činjenicu da se bilateralni odnosi dobro razvijaju bez obzira na neslaganja o nekim pitanjima, kaže Kif.

Prema njegovim rečima, ova najznačajnija poseta iz Ujedinjenog Kraljevstva još od 1978. godine uvod je u godinu tokom koje se obeležava 180 godina zvaničnih diplomatskih odnosa Srbije i Velike Britanije, koji su u turbulentnj istoriji imali svoje uspone i padove, ali čija raznovrnost i bogatstvo, odnosno dubina nikada nije dolazila u pitanje.

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola su u okviru posjete regionu već boravili u Hrvatskoj a do 19. marta će posjetiti i Kosovo i Crnu Goru.

Poslednji put je sa vojvotkinjom od Kornvola bio u regionu 2007. godine kada su posjetili Bosnu i Hercegovinu.

XS
SM
MD
LG