Dostupni linkovi

Protest i skidanje izložbe zbog cenzure postavke "Necenzurisano" u KCB


Fotokolektiv Kamerades najavio je da će danas u 16 časova povući svoju izložbu fotografija "Dirty Season - Necenzurisano" iz galerije "Artget" Kulturnog centra Beograda (KCB) kao vid protesta jer je deo te izložbe skinut iz izloga galerije po nalogu direktorke KCB Ivone Jevtić.

Kako su saopštili, povučene su fotografije oštećenih plakata iz predizbornih kampanja različitih političkih stranaka.

"Ovo nas je posebno iznenadilo i zbog toga što izložba u naslovu nosi reč necenzurisano, a bavi se neprestanom izbornom kampanjom, manipulacijom masom, borbom za glasove, cenzurom i autocenzurom, masovnim zasipanjem posterima, bilbordima, reklamama koje obećavaju bolje sutra", naveo je taj kolektiv.

Oni su ocenili i da takav "ironični obrt nisu mogli ni da sanjaju" - da se baš to o čemu izložba govori sada dešava sa njihovim radom.

"Fotografije koje su uklonjene iz postavke, njen su integralni deo i izložba bez njih gubi snagu i značenje, a ovaj čin obesmišljava celokupnu ideju izložbe", dodao je kolektiv.

Izložba je otvorena u četvrtak, 10. marta, kada je počela i nova sezona u "Artget" galeriji posvećena dokumentarnoj fotografiji.

XS
SM
MD
LG