Dostupni linkovi

Liban: Rakete u srpskom avionu služile za obuku


Američki avion sa raketama Hellfire
Američki avion sa raketama Hellfire

Libanska vojska saopštila je danas da su dve rakete koje su pronađene u putničkom avionu na letu iz Bejruta za Beograd korišćene za obuku i da u njima nije bilo eksploziva.

Saopštenje vojske usledilo je posle izveštaja da su srpske vlasti u jednoj pošiljci u avionu pronašle dve rakete sa bojevim glavama čija su destinacija bile SAD.

Libanska vojska je navela da su rakete poslate nazad američkoj kompaniji koja ih proizvodi. U saopštenju se dodaje da je vraćanje raketa u skladu sa "administrativnim i pravnim merama posle obavljene obuke".

Beogradski list Blic javio je 12. marta da su na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu pronađene dve rakete sa eksplozivnim punjenjem koje su transportovane iz Bejruta preko Beograda i Londona za Portland u Americi.

Rakete su bile upakovane kao školske makete i imale su takvu prateću dokumentaciju, ali su dresirani psi nanjušili eksploziv u paketima i po otvaranju otkrivene su bojeve glave i pokrenuta je istraga. Rakete dužine 1,5 metara bile su u prtljagu aviona na redovnoj liniji "Er Srbije" koji je u Beograd doleteo iz Bejruta.

Sanduci su odmah obezbeđeni i obavljen je uviđaj. Iz "Er Srbije" potvrđeno je da su rakete pronađene prilikom redovne kontrole na aerodromu. Srrpski mediji javili su da je u propratnoj dokumentaciji za projektile tipa AGM-114 helfajer (Hellfire), kao konačna destinacija naveden Portland u Oregonu.

Raketa “AGM 114 Hellfire”, koju je proizvedo Lokhid (Lockheed) Martin, namenjena je za upotrebu iz vazduha po ciljevima na zemlji (ASM), kao što su oklopna vozila i tenkovi.

Jedna raketa tipa “AGM 114 Hellfire” poslata je greškom na Kubu 2014. i pronađena i vraćena prošlog meseca.

XS
SM
MD
LG