Dostupni linkovi

Hiseni: Zaustavljen odlazak boraca u Siriju


Ministar unutrašnjih poslova Kosova, Skender Hiseni, izjavio je u ponedeljak da u zadnjih devet meseci nije zabeležen ni jedan slučaj odlaska državljana Kosova u Siriju, kako bi se borili na strani Islamske države. On je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom unutarašnjih poslova severne nemačke pokrajine Mecklenburg-Vorpommern, Lorenzom Kafierom.

„Republika Kosova je danas u Evropi i svetu poznata kao jedna od država koja je uradila najviše kada je u pitanju borba protiv nasilnog ektremizma i terorizma. To i pored alarmantne činjenice da je Kosovo pre godinu i po dana imalo najviše stranih boraca po glavi stanovnika, a za jedan kratak period uspeli smo da promenimo situaciju zahvaljujući strategijama koje Kosovo ima, delovanju na terenu, i saradnji sa državama“, kazao je Hiseni.

On je u tom pogledu izdvojio dobru saradnju sa Turskom, zato što je ruta koju su Kosovari do sada koristili za odlazak u Siriju bila preko Istanbula. Tom prilikom, Hiseni je izjavio saučešće turskom narodu na gubitak nevenih života nakon jučerašnje eksplozije.

„Nema drugog ili trećeg puta. Svet mora zajednički da se bori protiv ovog globalnog zla, jer su terorizam i nasilni ektremizam transnacionalni problemi, a ne problemi pojedinačnih država. Zato se svet mora ujediniti protiv terorizma i nasilnih akata“, poručio je Hiseni.

On je naglasio i da je od suštinskog značala učlanjenje Kosova u Interpolu i Europolu a kako bi Kosovo zabeležilo još više napretka u borbi protiv svih vrsta kriminala, uljučujući i nasilni ektremizam.

To je podržao i nemački ministar, navodeći da bi to formiralo dodatne mehanizme za borbu protiv kriminala.

„U Evropi je potrebna saradnja kada je u pitanju borba protiv kriminala zato što to kriminal ne poznaje granice, i zato su nam potrebni međudržavni mehanizmi potrebni“, naveo je Lorenz Kafier.

XS
SM
MD
LG