Dostupni linkovi

Crnogorsko tužilaštvo provjerava ugovor Montenegro erlajnza sa Etihadom


Ilustracija

Specijalno tužilaštvo u Podgorici provjerava poslovanje „Montenegro erlajnza“, odnosno kod šer ugovor o strateškom partnerstvu, koji je ova avio kompanija 4. novembra prošle godine potpisala sa ,,Etihad ervejzom" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, saznaje Pobjeda iz izvora bliskih crnogorskoj avio kompaniji.

U izradu tog ugovora bio je uključen bivši ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić, kao savjetnik ,,Etihada“.

Krajem februara ove godine predstavnici ,,Montenegro erlajnza“ su boravili u sjedištu ,,Etihada“, čiji su im predstavnici predstavili model promjena u poslovanju, koje bi mogle da poboljšaju profitabilnost i poslovnu efikasnost crnogorske kompanije. Prošle godine, policija je na zahtjev Tužilaštva izuzela iz ,,Montenegro erlajnza“ dokumentaciju o kupovini aviona embraer ERJ 190LR i načinu njegove otplate.

Ta je kupovina bila obavljena u vrijeme dok je na čelu ,,Montenegro erlajnza“ bio Zoran Đurišić. Istraga je, kako je saopšteno, abolirala Đurišića od krivične odgovornosti za slabe poslovne rezultate kompanije koja je dostigla gubitak od 71 milion eura.

Potom je Đurišić podnio krivične prijavu porotiv aktuelne šefice odbora direktora aviokompoanije Daliborke Pejović zbog javnih nabavki. Istraga po toj prijavi je, prema saznanjima Pobjede, još u toku. Ni u tom slučaju nije poznato što je bivši direktor Đurišić vidio kao sporno u javnim nabavkama ,,Montenegro erlajnza“.

Avio kompanija inače duguje Aerodromima Crne Gore 11,36 miliona eura i to 8,1 milion na osnovu pet pravosnažnih presuda, a još tri spora su u toku.

Prema informaciji Ministarstva saobraćaja, sačinjenoj za Vladu, brazilskoj banci BNDES za kupovinu aviona embraer dužni su 18,8 miliona eura, od čega ove godine dospijevaju dvije rate od ukupno 3,7 miliona eura.

Vlada je prihvatila da otplati rate brazilskoj banci, a za dva miliona eura duga na posljednjoj skupštini akcionara je umanjen kapital aviokompanije.

Osim toga, dug ,,Montenegro erlajnza“ prema Poreskoj upravi iznosi 10,5 miliona eura, beogradskom aerodromu million i po, Agenciji za kontrolu leta 9,4 miliona.

XS
SM
MD
LG