Dostupni linkovi

Tramp pozvao republikance da se ujedine oko njega


Donald Trump

Kandidat za predsjedničku nominaciju republikanaca Donald Tramp pozvao je u srijedu konzervativce da se ujedine oko njegove kandidature i rekao da ne može biti poražen na predsjedničkim izborima u novembru ako se Republikanska partija ujedini oko njega.

Tramp je u utorak od četiri stranačka glasanja za nominaciju pobijedio u tri savezne države i time povećao prednost u broju osvojenih delegata za završnu konvenciju na kojoj će biti odlučeno o predsjedničkom kandidatu.

"Ako se Republikanska partija ujedini iza nas, niko nas ne može pobijediti", rekao je Tramp za MSNBC.

Tramp je priznao da nema dobar odziv među ženskim glasačima zbog oštrog jezika u kampanji.

"Shvatam da se ženama ne mora sviđati ton (kampanje), ali moram biti veoma grub da bih pobijedio", rekao je Tramp i odbacio kritike istaknutih članova Republikanske partije, kao i rivala u trci senatora iz Teksasa Teda Kruza i senatora s Floride Marka Rubija.

Tramp je u utorak pobijedio u Mičigenu, Misisipiju i na Havajima, dok je Kruz dobio najviše glasova u Ajdahu. Rubio, koji je važio za favorita republikanskog vođstva, nije osvojio nijednog delegata, dok je guverner Ohaja Džon Kasič prošao nešto bolje.

Za nominaciju republikanaca potreban je podrška 1.237 delegata na partijskoj konvenciju. Tramp zasad ima 446.

S druge strane, kod demokrata je socijalista Berni Sanders odnio iznenađujuću, mada tijesnu pobjedu u Mičigenu, gdje se predviđao trijumf Hilari Klinton. Bivša državna sekretarka je ipak odnijela ubedljivu pobjedu u Misisipiju i time značajno povećala prednost u delegatima.

Kod demokrata je za nominaciju potrebna podrška 2.383 delegata. Poslije jučerašnjih izbora Klinton ima 1.221 delegata, a Sanders 571. To obuhvata i superdelegate, odnosnu visoke stranačke zvaničnike i izabrane funkcionere koji takođe glasaju na konvenciji.


XS
SM
MD
LG