Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH: Optužnica protiv četiri osobe za zločine u logoru Dretelj


Sa jedne od godišnjica zatvaranja logora Dretelj

Tužitelj i šef Odsjeka u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv četiri osobe za ratne zločine u logoru Dretelj.

Radi se o četiri osobe, nekadašnjim pripadnicima HOS-a, koji su optuženi za zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Čapljine i logora Dretelj.

Optužnice su podignute protiv Miroslava Hrstića, (1949) iz Ljubuškog, državljanina BiH i Hrvatske, Ivana Medića, (1952) iz Ljubuškog, državljanina BiH i Hrvatske, Miljenka Nogolice (1962) iz Trebinja, nastanjenog u Čapljini, državljanina BiH i Hrvatske i Tonće Rajića (1971) iz Mostara, državljanina BiH i Hrvatske.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u proljeće i ljeto 1992. godine, u svojstvu zapovjednika i pripadnika HOS-a i HVO-a, na području Čapljine, postupali protivno Ženevskim konvencijama o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i počinili ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti, lokalnom stanovništvu sa područja Čapljine, kao i zatočenicima u logoru Dretelj.

U optužnici se navodi, da su optuženi osobno, kao i sa drugim pripadnicima HOS-a i HVO-a, sudjelovali u mučenju, premlaćivanju, pljačkanju civilnog stanovništva srpske nacionalnosti na području Čapljine, njihovom odvođenju u logor Dretelj, kao i silovanju i seksualnom zlostavljanju žena srpske nacionalnosti na izrazito ponižavajuće načine.

Optuženi se terete za mučenje i nanošenje teških tjelesnih ozlijeda žrtvama, te nanošenje fizičkih i psihičkih ozlijeda žrtvama od koji i danas osjećaju posljedice.

Zločini navedeni u optužnici, kao i drugi počinjeni zločini, utjecali su na progon i iseljavanje civilnog stanovništva srpske nacionalnosti sa područja Čapljine i doline Neretve, koje se do danas nije vratilo i živi diljem BiH, regiona i svijeta.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

XS
SM
MD
LG