Dostupni linkovi

Mladi na Kosovu: Život s roditeljima jer nema posla


Priština
Priština

Mladi na Kosovu sa kojima smo razgovarali kažu da bi drage volje živeli odvojeno od svojih roditelja, ali, za većinu njih to je nemoguće zato što su finansijski zavisni. S obzirom da se posao teško nalazi, to za sad ostaje samo želja.

Eda Morina je studentica treće godine Ekonomskog fakulteta. Navodi da bez obzira na moguće predrasude društva, kada bi imala mogućnosti, odvojila bi se od roditelja.

“Bez obzira na naš mentalitet, uradila bih tako nešto. Ali, i dalje zavisim od njih. Svakako bih, kada bi imala posao i mesto gde da živim, radije živela sama“, kaže ona.

Slično navodi i njena drugarica Vljora.

„Veoma sam vezana za svoju porodicu, ali bi radije živela sama“, kaže i ova devojka.

Dvadesetogodišnji Jetmir Hadžaj iz Suve Reke, pored toga što finansijski zavisi od roditelja, oni mu plaćaju i fakultet.

„Kada bih otišao u neke od država EU, tada bi se odvojio od porodice, ali na Kosovu to ne mogu. Nemam mogućnosti jer zavisim od njihovog prihoda“, kaže Jetmir.

Mirjeta Krasnići, studentica političkih nauka, kaže da bi se odvojila od roditelja, ali dodaje da ne bi prestala da brine o njima.

„Želja mi je da živim sama, da studiram van Kosova, ali za to nemam mogućnosti. Zavisim od porodice, ne radim, imam 20 godina“, navodi ona.

Meljeća Krasnići, student geografije, međutim, kaže da se ne bi odvojila od porodice.

„I kada bi imala uslove, to ne bih uradila. Ne vidim razlog tome. Dok su roditelji brinuli o meni, zašto ja ne bih bila uz njih sada“, upitala se ona.

Endrit Morina radi kao mladi dizajner i studira ekonomiju, ali, kako kaže, ne voli samoću.

„Ne zavisim od roditelja ali živim sa njima. Tako će i da ostane“, ističe on.

Na osnovu poslednjih podataka Kosovske agencije za statistiku, stepen nezaposlenosti na Kosovu je 35.8 posto, a preko 60 posto su mladi do 24 godina starosti.

Unija nezavisnih sindikata, mešutim, smatra da je stepen nezaposlenosti čak 50 posto.

XS
SM
MD
LG