Dostupni linkovi

Njemačka za otvaranje poglavlja 23 i 24 sa Srbijom u prvoj polovini 2016.


Njemačka u potpunosti podržava otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu Srbije u EU u prvoj polovini ove godine, izjavio je danas u Beogradu njemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman.Na skupu "Konsolidacija evropske ideje na Zapadnom Balkanu".

Ditman je rekao da su pregovori o članstvu Srbije u EU sada u novoj fazi, da su otvorena prva poglavlja u decembru i da je "blizu i otvaranje novih poglavlja".

"Mi smo blizu otvaranja novih poglavlja i Njemačka u potpunosti podržava otvaranje poglavlja 23 i 24 u prvoj polovini godine", rekao je Ditman i dodao da se vrlo dobro napreduje na tom planu.

Ditman je naveo da se na ekonomskom planu provodi više važnih reformi i da je sada bitno da se nastavi i posebno istakao značaj vladavine prava i za ekonomski razvoj zemlje.

On je dodao da Njemačka doprinosi i rješavanju praktičnih pitanja u Srbiji poput razvoja dualnog obrazovanja.

Ditman je i najavio skoro otvaranje Privredne komore i dodao da u Srbiji radi između 350 i 370 njemačkih kompanija i da Njemačka nastoji da pomogne i razvoju malih i srednjih preduzeća kroz program Njemačke razvojne banke (KFW).

Prema riječima ambasadora, Njemačka je posvećena solunskoj agendi i članstvu Zapadnog Balkana u EU i ističe značaj regionalne saradnje posebno kroz Berlinski proces.

XS
SM
MD
LG