Dostupni linkovi

Sud i Tužilaštvo BiH povodom slučaja Radončić: Ne vodimo politički montirane procese


Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić

Sud Bosne i Hercegovine danas je odbacio optužbe da pravosuđe vodi politički motivisan proces protiv lidera Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, ističući da je sud nezavisna institucija, koja nije potčinjena političarima.

"Optužbe da Sud BiH, uz državno Tužilaštvo, proizvodi političke montaže su teške i kao takve trebalo bi da budu potkrepljene dokazima. Nije dovoljno samo reći da se vodi politički montiran postupak, jer ukoliko se samo to radi, a pritom se ne nude konkretni dokazi, onda je riječ o gruboj zloupotrebi medijskog prostora i slobode govora", saopšteno je iz Suda BiH.

Povodom sudske odluke da se lideru SBB-a Fahrudinu Radončiću ponovo odrede mere pritvora, jer nije poštovao ranije određene mjere zabrane u kućnom pritvoru, iz Suda BiH su naveli da su "zaprepašćeni preslobodnim ponašanjem pojedinih političara koji sebi daju za pravo da teret vlastite odgovornosti prebacuju na pravosudne institucije".

U saopštenju se navodi da "predstavnici pojedinih političkih partija nikako da shvate granice svojih ovlašćenja, kao ni činjenicu da Sud nije potčinjen njima i da sudijama ne mogu govoriti kakve odluke treba da donose".

Iz Suda BiH još su ocenili da je "potpuno besmisleno najavljivati blokadu rada institucija ili skoro pa raspad države zbog odluke Suda, koja je zasnovana isključivo na zakonu".

Ranije u ponedjeljak su iz Tužilaštva BiH saopštenili da je određivanje pritvora Fahrudinu Radončiću dokaz postojanja pravne države i poruka da niko nije iznad zakona, te da očekuju da suđenje počne da bi i građani i javnost tokom postupka mogli vidjeti kvalitet i količinu dokaza kojima Tužilaštvo dokazuje krivicu optuženih u ovom predmetu.

U saopštenju se navodi da Tužilaštvo BiH postupa prema najvišim pravnim standardima i u skladu sa zakonom.

"Činjenica da će Tužilaštvo u ovom predmetu pozvati 27 svjedoka, četiri vještaka i priložiti više od 160 materijalnih dokaza jasno govori da su potpuno neutemeljene medijske konstrukcije navedenog lista o nekom `montiranom` ili `političkom` procesu", navodi se u sapštenju.

Iz Tužilaštva građanima BiH poručuju da neće popustiti pod bilo kakvim pritiscima.

U saopštenju se dodaje da će i optuženi u ovom predmetu biti procesuirani kao i svi ostali optuženi, bez obzira na politički položaj, materijalno stanje ili bilo koje druge okolnosti, jer su svi građani pred zakonom jednaki.

Radončić je uhapšen 25. januara, prema nalogu Tužilaštva BiH, a 17. februara, odlukom Suda BiH, pušten je iz zatvora u kućni pritvor, uz mjere zabrane napuštanja adrese boravišta, sastajanja sa svim svjedocima koji su već saslušani, kao i približavanje tim svjedocima na udaljenosti manju od 100 metara.

Zamjenik glavnog tužioca i šef Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH Božo Mihajlović podigao je optužnicu protiv Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića koji se terete da su počinili krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela, ometanja rada pravosuđa i davanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

XS
SM
MD
LG