Dostupni linkovi

Velika Britanija šalje tri vojna broda na Egejsko more


Dejvid Kameron
Dejvid Kameron

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je u ponedeljak da će uputiti tri vojna broda na Egejsko more u okviru učešća snaga NATO-a u borbi protiv krijumčarenja izbeglica.

"Moramo da zaustavimo krijumčare i razuverimo ljude da ulaze u improvizovane brodove za opasan put", izjavio je Kameron nekoliko sati pre početka vanrednog samita Evropske unije (EU) i Turske posvećen izbegličkoj krizi.

Prema njegovim rečima, misija NATO-a predstavlja "priliku da se zaustavi to krijumčarenje i uputi jasna poruka izbeglicama koji žele da dođu u Evropu, da će biti biti primorani da se vrate svojim domovima".

Francuski predsednik Fransoa Oland obećao je prošle nedelje da će njegova zemlja uputiti jedan brod kod turske obale, u okviru plana NATO-a da brodovi na Egejskom moru spreče priliv izbeglica izmedju Grčke i Turske, koje su prve zemlje u koje dolaze izbeglice na putu ka zapadnoj Evropi.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je u nedelju da će NATO proširiti misiju u Egejskom moru kako bi se zaustavilo krijumčarenje migranata u Evropu i pojačati saradnju sa agencijom EU za nadzor spoljnih granica (Fronteks).

XS
SM
MD
LG