Dostupni linkovi

Turski Zaman izašao sa provladinim sadržajem


Najprodavaniji turski opozicioni list Zaman koji je od prošle nedelje pod upravom pravosudnih organa, izašao je danas u prvom izdanju sa izrazito provladinom uređivačkom politikom.

Na naslovoj strani današnjeg izdanja nalazi se članak o ambicioznom projektu turske vlade za izgradnju mosta vrednog oko tri mlijarde dolara između evropskog i azijskog dela Istanbula. Osoblje lista navelo je agenciji Frans pres da današnji broj nisu napisali novinari Zamana, jer je im ukinuta internet veza i ne mogu da koriste uobičajeni sistem emitovanja lista.

Policija je, inače, u subotu podigla ogradu i stražari ispred sedišta Zamana u Istanbulu, nakon što je u petak uveče upotrebila suzavac i vodene topove kako bi ušla u prostorije i na silu sprovela sudski nalog.

Odluka o prinudnoj upravi lista doneta je nakon što je turska vlada intenzivirala kampanju protiv propovednika Fetulaha Gilena.

Erodgan je u prethodne dve godine u više navrata pokretao sudske procese i čistke protiv pristalica imama Gilena, koji se nalazi u izgnanstvu u SAD.

Odluku turskih vlasti osudile su SAD i Evropska unija, koje redovno osuđuju Erdogana za represiju slobode izražavanja.

XS
SM
MD
LG