Dostupni linkovi

Kurc: Austrija razmatra i vojnu pomoć Makedoniji za južnu granicu


Sebastijan Kurc sa makedonskim minitrom vanjskih poslova Nikolom Poposkim

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastijan Kurc odao je priznanje Makedoniji za pristup u rješavanju migrantske krize i otvorio mogućnost da Austrija i vojno pomogne u zaštiti makedonske južne granice prema Grčkoj.

U intervjuu makedonskoj državnoj agenciji MIA, Kurc je rekao da je za rješavanje migrantske krize neophodno da Evropa ponovo uspostavi kontrolu nad svojim spoljnim granicama, dodajući da su tek pred njom izazovi integracije izbjeglica koje je primila i rješavanje bezbjednosnih rizika.

Makedonija, istakao je šef austrijske diplomatije, daje sve od sebe da zaštiti granicu sa Grčkom sa ciljem da reguliše priliv migranata i Austrija visoko cijeni te napore i spremna je da pomogne uključujući i vojnom podrškom.

"Mi ćemo učiniti sve što možemo da pomognemo makedonskoj vladi u ovoj vanrednoj situaciji. Zato je Austrija poslala 20 policajaca", rekao je Kurc i dodao da austrijsko ministarstvo odbrane trenutno procjenjuje mogunćosti da Makedoniji uputi i vojnu pomoć.

Kako napominje MIA, Austrija, jedna od vodećih srednjoevropskih zemalja, pokrenula je pitanje bezbjednosti evropskih granica i pozvala Grčku da izbjeglicama koje stižu u tu zemlju više ne daje dozvolu da nastave put ka sjevernoj Evropi.

Portal Politico juče je preneo da je Austrija predložila uspostavljanje vojno-civilne misije EU na Balkanu kao pomoć zemljama tog regiona u suočavanju sa izbjegličkom krizom.

Pozivajući se na sadržaj dokumenta pripremljenog za predstojeći vanredni samit EU o izbjegličkoj krizi, u koji je imao uvid, Politico navodi da je EU odbacila tu ideju.

XS
SM
MD
LG