Dostupni linkovi

Objavljen tender za Železaru Smedervo, cijena 45,7 miliona eura


Zelezara Smederevo ilustracija
Zelezara Smederevo ilustracija

Javni poziv za privatizaciju Železare Smederevo raspisan je danas, a početna cijena za smederevskog giganta je 45,7 miliona eura.

U pitanju je poziv za učešće u postupku javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje imovine subjekta privatizacije - Železare Smederevo.

U pozivu, koji je obljavljen u dnevnom listu "Politika", piše i da je procijenjena tržišna cijena navedene imovinske cjeline sa stanjem na dan 31. decembar 2015. godine 91,3 miliona eura, a početna cijena iznosi 50 odsto procijenjene vrijednosti imovine koja se nudi na prodaju.

Zainteresovana lica mogu podnijeti prijave za učešće u postupku najkasnije do 30. marta, do 12 sati po beogradskom vremenu, a rok za dostavljanje zahtjeva za otkup prodajne dokumentacije je 22. mart.

Otvaranje Glavnog koverta i koverte sa oznakom "Podaci o ponuđaču" biće održano 1. aprila u prostorijama Ministarstva privrede Srbije, dok se koverat "Ponuda" otvara samo ukoliko Komisija odobri prijavu.

Prethodni javni poziv za privatizaciju Železare, kada se očekivalo da će srbijanska čeličana biti prodata američkom Esmarku, nije bio uspješan, a umjesto toga je odabrano profesionalno upravljanje - HPK menadžment.

Tokom posjete Kini delegacije Srbije, koju je predvodio premijer Aleksandar Vučić, pojavio se novi potencijalni kupac Železare, kineska kompanija HBIS.

Rukovodstvo Železare je navodilo da se očekuje da u aprilu sa kineskim investitorom potpišu ugovor.

Prilikom posete čeličani u Smederevu, premijer je prošle sedmice rekao da se, kada je riječ o privatizaciji, nada podršci Evropske unije, koja treba to da odobri.

Smederevska Železara je pod imenom Sartid prodata 2003. američkom US steelu za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.

Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Železaru Smederevo od američke kompanije za simboličan iznos - jedan dolar.

XS
SM
MD
LG