Dostupni linkovi

SAD: Pjongjang da se uzdrži od provokativnih akcija


Američko Ministarstvo obrane poručilo je Severnoj Koreji da bi trebala da se "uzdrži od provokativnih akcija koje pojačavaju tenzije".

Vašington se oglasio nakon što je severnokorejski lider Kim Džong-Un naredio da nuklearni arsenal njegove zemlje bude u pripravnosti kako bi mogao da bude upotrebljen u bilo kom trenutku.

"Upoznati smo sa izveštajima i pažljivo pratimo situaciju na Korejskom poluostrvu u saradnji s našim regionalnim saveznicima", rekao je portparol Pentagona, komandant Bil Urban, preneo je Rojters.

On je Pjongjang pozvao da se usredsredi na ispunjavanje svojih međunarodnih obaveza.

Neimenovani zvaničnik američke odbrane izjavio je agenciji AFP da su američke snage spremne da odgovore "kontraudarima ako to bude bilo potrebno".

Lider Severne Koreje je, kako je prenela KCNA, rekao da Pjongjang "mora da bude stalno spreman da ispali nuklearne bojeve glave u svakom trenutku".

Severna Koreja je u četvrtak, samo nekoliko sati nakon što je Savet bezbednosti UN odobrio najstrožije dosad sankcije protiv Pjongjanga, ispalila u more šest projektila kratkog dometa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje.

Ministarstvo je navelo da su projektili, sa dometom od 100 do 150 kilometara, ispaljeni u Istočno more.

XS
SM
MD
LG